Писали сме вече за овесените ядки и за техните безспорни качества. А и едва ли има фен на здравословното хранене, който да не е експериментирал с тях в кухнята. Един въпрос обаче се поставя все повече в последните години и той е за непоносимостта на много хора към глутен. Как да го съчетаем с любовта ни към овесените ядки? И изобщо има ли безглутенови такива?

Много хора са свикнали да причисляват овеса към пшеницата и ръжта като зърнени култури, типично съдържащи глутен, но това не е така. Най-общо казано, глутенът представлява съвкупност от няколко протеина, виновници за развитието на т.нар. глутенова непоносимост.

И въпреки че овесът, респективно овесените ядки, съдържат вид протеин, наречен авенин, това не ги прави опасни за хората, страдащи от цьолиакия (целиакия) или непоносимост към глутена.

Безглутенови овесени ядки

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ например счита овеса за зърно без глутен и изисква само пакетираните продукти с овес като съставка да съдържат по-малко от 20 части на милион глутен като цяло. Такова изискване има и новият регламент на ЕС. Звучи достатъчно успокоително, нали?

Но тук трябва да сложим още веднъж „Но“.

Защото е важен производственият процес, благодарение на който овесените ядки стигат сутрин до купата пред теб. Става въпрос за опасността от т.нар. кръстосан контакт, който да „замърси“ овеса и производните му продукти. Това лесно може да се случи, ако е отглеждан заедно или дори в близост до пшеница например. При производството и пакетирането на овесените ядки също могат да попаднат частици от други зърнени култури.

Затова, ако имаш непоносимост, те съветваме да търсиш овесени ядки, на чийто етикет е изрично упоменато, че не съдържат глутен.

Ако всичко това ти звучи натоварващо и трудно за изпълнение, все пак не бързай да отписваш овесените ядки от хранителния си режим. Супер полезни и хранителни са. Сигурни сме, че едни вкусни и лесни палачинки от нашите рецепти ще те задържат във фен зоната на овесените ядки.